miercuri, 21 iulie 2010

Vladeni - Personalitati locale Virgil Tuican , Gheorghe Burlacu , Tudor Toader

TUDOR TOADER

S-a nascut la data de 24 septembrie 1932 in comuna Chioara , judetul Ialomita.
Bunicul din partea tatalui , Tache Toader , cioban de prin prin partile Sibiului , a poposit in Chioara unde s-a stabilit si casatorit.A avut cinci copii: doua fete si si trei baieti:Garofita , Maria , Neculai , Constantin (tatal poetului) si Stefan.
Bunicul din partea mamei , Zahiu Panait ( de care poetul a fost foarte apropiat) era dascal la biserica din sat.
Parintii poetului , Constantin si Stana Toader ( porecliti Cavalea ) au avut impreuna trei copii:Tudor , Nicolae si Radu.S-au ocupat cu agricultura si cresterea animalelor , ocupatiile de baza din acea perioada.Dupa inundatiile din 1970 s-au mutat la Fetesti , apoi , batrani fiind au plecat la cel mai mic dintre copii , Radu , care se stabilise la Medias.Constantin Toader a murit la varsta de 67 de ani , iar Stana Toader la 75 de ani.Sunt inmormantati la cimitirul din Medias.
Al doilea frate al poetului , Nicolae , a lucrat ca matriter , la intreprinderea ,,Emailul Rosu '' din Medias.
Tudor Toader , dupa terminarea celor 4 clase primare la Scoala din Chioara ( invatator Dl. Paunescu) , a plecat la Constanta pentru a invata o meseria.
A intrat ca ucenic la un patron , grec la origine , care repara si vindea automobile , camioane si tractoare.Nu dupa mult timp patronul a plecat in Grecia.
S-a angajat la alt patron , care avea o mica fabrica in care se montau si reparau masini de cusut.Nu a stat prea mult , deoarece fabrica s-a inchis.
Reantors acasa , la parinti, merge la ,,Statiunea de masini si tractoare'' care se afla intr-un sat vecin , Hagieni.A devenit tractorist , dar dorinta cea mai mare era de a merge la oras.
Reuseste sa plece la Bucuresti , unde se angajeaza la Grivita Rosie , sectia de tapiterie-vagoane.Ajutat sa-si faca buletin de Bucuresti , se stabileste in capitala.
Un an si jumatate urmeaza la Teatrul Giulesti un curs de dansator amator.
Lucreaza apoi , timp de 12 ani la Institutul Meteorologic din Bucuresti , ca specialist , intr-un laborator de mecanica fina.
Este casatorit cu Viorica Toader si au impreuna un copil Alexandru Toader.
Datorita neacomodarii cu regimul comunist , in anul 1983 ajunge in America , impreuna cu familia , avand statut de emigrant politic.
Primul pas il face in orasul Rapid-City , din statul Dakota de Sud.
Acum sunt stabiliti in Austin -Texas.
Fiul sau , Alexandru , a urmat Institutul de Arta din Phoenix, Arizona.Acum lucreaza ca artist de conceptie - efecte vizuale , la unul din studiourile Disney.
Este casatorit cu Ana Luisa si au doi copii: Casandra si Alexander.

volume aparute : - ,,Poezii '', vol. I , Phoenix , Arizona , 2003
- ,,Jaratic si cenusa - poezii'' , Austin , Texas , 2007
- ,,Ucenic la scoala vietii- poezii'' , Austin Texas , 2008

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu