luni, 26 iulie 2010

Tudor Toader - Locuri si date stramosesti


Locuri si date stramosesti

Tache Toader , cioban din Poiana Sibiului , cu o turma de oi , cativa magari si
cativa caini zdraveni , de incredere , au pornit la vale si s-au oprit , dupa luni de zile, cam la la 3 km distanta de locul unde raul Ialomita se varsa in Dunare , si cam la 5 km de renumitul Targ de Floci si 6 km de Vadul Oii.

Acolo existau cateva case si han , cu o carciuma buna , si un pod peste Ialomita.
Podul , carciuma si hanul , aveau ca proprietar , o hangita isteata , care era chioara de un ochi .Aici era mare pelerinaj de negustori pentru lana , branza si pastrama de oaie.Veneau la targ din toate partile.Chiar ,multi turci , greci , rusi care veneau la Dunare si se opreau la Piua Petrii , o mica asezare , cu un mic vad la Dunare , unde se incarcau marfurile:mult grau , fasole , porumb.De aici luau drumul in diferite parti ale Europei.Comuna Piua Petrii era renumita , din cauza ca avea un mare darac de lana ,numit piua , de la care si-a luat numele.

Aflat la o distanta de 3 km de Piua Petrii , hanul a luat numele hangitei.Se numea ,,La Chioara''.Tache a inteles ca aici se poate trai bine.De hrana pentru oi nu ducea grija.Si-a facut o casa la 250 de m de han.S-a casatorit cu o fata din partea locului si au avut impreuna 5 copii.
Pe aceste meleaguri , in padurea Chirana , la cativa km departare de han , domnitorul Mihai Viteazul si-a asezat corturile.Pe acest loc , s-a intemeiat , cu timpul , in marginea padurii , comuna Mihai Viteazul.
Dupa cateva sute de ani , peste comuna Chioara s-a abatut o tragedie :prin anul 1958 , la marginea comunei Vladeni , aflata la o distanta de 5 km de Chioara , guvernul comunist a infiintat o inchisoare: zeci de baraci , sute de militieni si mii de condamnati politic , batrani si bonlavi , care lucrau pentru orezarii. Cand Ceausescu a preluat haturile , in calitate de presedinte al Romaniei , a survolat partea locului si a dat o dispozitie sa se faca un dig lung de circa 70 de km, cu tarnacopul , roaba si lopata , pentru ca Borcea , Dunarea si Ialomita , sa nu mai inunde acel teren si acolo sa se cultive porumb.Lucrarea a fost gata in1970 , conform ,,indicatiilor pretioase'', dar cu sacrificii greu de imaginat.Multi detinuti au fost ingropati in acel dig.Au murit sfarsiti de puteri .In primavara anului 1971 , atunci cand s-au topit zapezile , apa care pana atunci ocupa partea indiguita , a intrat in satele neprotejate, in timp ce ,,capetele luminate '' ale partidului , nu s-au interesat de acest fenomen.Asa ca satele au ramas sub apa , timp de patru luni.
Comunele Chioara , Piua Petrii ,satele Brailita , Bobu si Sfantu Vasile , au disparut toate , plus o frumoasa biserica .
Comuna in care m-am nascut , s-a transformat in teren agricol.Chiar si cimitirul l-au arat.
Pe aceste locuri doar ciocarlia mai canta...
.....................................................................................................................................................................




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu