miercuri, 28 iulie 2010

Monografia comunai Vladeni

Documente istorice

Primul document istoric purtand pecetea domneasca si care atesta existenta localitatii Vladeni , dateaza din 15 ianuarie 1467 si a fost semnat la Bucuresti .
Documentul este un hrisov prin care Radu cel Frumos intareste manastirii Cozia baltile de la Sapatul si gura Ialomitei , stabilindu-se hotarul in prezenta unor martori din Facaeni , Fratilesti si Orasul de Floci , iar in locurile de incarcare al pestelui de la Steanca , Bordusani , Facaeni , Vladeni , Blagodesti si Corneni au drept la vama doar calugarii manastirii.

,,Din mila lui Dumnezeu , Io Radul Voievod si domn a toata tara Ungro-Vlahiei , fiul lui Vlad, mare voievod.Da Domnia mea acesta porunca a Domniei mele.......................................................
Si iarasi voua flocenilor , astfel va vorbeste Domnia mea , sa fie volnici calugarii sa-si aseze vatafii si alti dregatori pe la baltile lor...............
Si oriunde se incarca carele cu peste de la baltile lor sau de la Steanca sau la Bordusani sau la Facaeni sau la Vladeni si la Blagodesti sau la Corneni , sa fie volnici calugarii sa ia vama si perperul , iar altul nimeni sa nu se amestece.
Si eu , Stan am scris in cetatea Bucuresti , luna ianuarie 15 in anul 6975 ( 1467 ).
Io Radul voievod , din mila lui Dumnezeu , domn...........''

1583 , iunie 3 , Bucuresti
Mihnea Turcitul , domnul Tarii Romanesti , intareste lui Chirita si fratelui sau Lascar , ocina la Vladeni , partea jupanitei Rada , fata Musei.

1595 , august 24 , Bucuresti
Mihnea Viteazul , domnul Tarii Romanesti , daruieste manastirii Sf. Nicolae , o parte din satul Vladeni.

1605 , septembrie 3
Radu Serban , domnul Tarii Romanesti , intareste lui Preda , mare ban al Craiovei , satul Grpsani , dat de Mihai Viteazul , in schimbul satului Vladeni.

...................................................................................................................................................................

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu